Δε. Ιαν 17th, 2022

Τι αφορά
Η κατασκευή, μεταποίηση, επιδιόρθωση ή ανακαίνιση εξωτερικών ενδυμάτων (ανδρικών και γυναικείων) και άλλων ειδών (παλτά, γιλέκα, ριχτές ζακέτες, ετόλ, καπέλα κ.λ.π.) από γούνα.

Περιεχόμενο:

Ο γουνοποιός / γουνοτεχνίτης κατασκευάζει, μεταποιεί ή επιδιορθώνει ενδύματα από γούνα και άλλα γούνινα είδη. Διαλέγει τα κατάλληλα γουνοδέρματα, ολόκληρα ή μικρά κομμάτια, τα επεξεργάζεται και τα ράβει σύμφωνα με το πατρόν και το σχέδιο.

Συγκεκριμένα ο “Γουνοποιός / Γουνοτεχνίτης”:

 
α) Βρέχει και ανοίγει, κατά μήκος και πλάτος τα δέρματα, υπολογίζοντας τα μεγέθη που θα χρησιμοποιήσει.
β) Επιλέγει τα δέρματα (ολόκληρα ή αποκόμματα) και τα ταξινομεί με βάση κοινά χαρακτηριστικά, όπως το γένος, το μέγεθος και το χρώμα.
γ) Τα καθαρίζει, τα καρφώνει σε ειδικές σανίδες και κόβει τα κομμάτια που θα αποτελέσουν τα τμήματα του ενδύματος.
δ) Ράβει (λωρίδες ή αποκόμματα) στις προδιαγραφές του μοντέλου-πατρόν.
ε) Τεντώνει (σταμάτωμα) ώστε να πάρει τη φόρμα του πατρόν ή τη σταθερή φόρμα των προδιαγραφών του πλέτερ.
ζ) Συναρμολογεί τα επιμέρους τμήματα του ενδύματος (κυρίως σώμα ενδύματος, μανίκια, γιακάς) και τοποθετεί την εξωτερική φόδρα.
η) Κάνει το τελικό έλεγχο και αποθηκεύει το τελικό προϊόν.
θ) Μεταποιεί, επιδιορθώνει ή ανακαινίζει γούνινα ενδύματα και άλλα είδη από γούνα.

Σκοπός:
Η κατασκευή ενδυμάτων και ειδών από γούνα βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων και σχεδίων. Η ικανοποίηση των πελατών για την ποιότητα και την εμφάνιση των γούνινων ενδυμάτων και ειδών. Η συνεχή προσαρμογή στις εξελίξεις της μόδας και ο σεβασμός των απαιτήσεων της οικολογίας.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης
Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η τεχνολογική εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός και η μηχανοποίηση της παραγωγής και η δημιουργία μεγάλων μονάδων επεξεργασίας γουναρικών έχουν συρρικνώσει την απασχόληση και αυξήσει την ανεργία που ανέρχεται στο 50% του εργατικού δυναμικού κατασκευής γουναρικών.Στη Καστοριά τις εποχές της άνθησης της γουνοποιίας (δεκαετία του 70) οι βιοτεχνίες που λειτουργούσαν έφταναν τις 4.000. Σήμερα, λειτουργούν λιγότερες από 600 και στη Σιάτιστα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στην κατεργασία γούνας και δερμάτων δεν ξεπερνάει τις 400. Στις δυο αυτές περιοχές έχουν κλείσει αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως μικρές οικοτεχνίες και εργαστήρια κατασκευής γουναρικών που απασχολούσαν από 1 έως 3 ατόμων. Η συνολική ανεργία στη Καστοριά υπολογίζεται στο 25% και στη Σιάτιστα φτάνει το 50%.