Δε. Ιαν 17th, 2022

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑ    16/10/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Η   ΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ   εκφράζοντας  την  έντονη  διαμαρτυρία  των εργαζομένων  για  τα  μέτρα  που  εμπεριέχονται  στο  υπό  ψήφιση πολυνομοσχέδιο  της  κυβέρνησης,  αποφάσισε   την  συμμετοχή του  στην  48ωρη Γενική απεργία την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.
Η απόφαση Κυβέρνησης- Τρόικας για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου  για χιλιάδες απολύσεις στο δηµόσιο, στον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα και τις δηµόσιες επιχειρή¬σεις. Κλείνει το µάτι στους εργοδότες στον ιδιωτικό τοµέα, κλιμακώνοντας τις αντεργατικές πρακτικές και τις απολύσεις.
Η μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης δεν µειώνει τον αρχικό τους στόχο.
Μπορεί ο αρχικός αριθµός των 30000 πρώτων εφέδρων και των 1000 απολύσεων, να θεωρείται από τους διαχειριστές της εξουσίας µικρός και να προβάλλεται ως µια ελάχιστα κατά αυτούς επώδυνη λύση, εµείς όµως γνωρίζουμε ότι µε τις διαδικασίες περί αξιολόγησης από τον ΟΟΣΑ και άλλα διεθνή οικονοµικά κέντρα, κάθε εργαζόμενος ανεξάρτητα ειδικότητας και μορφωτικού επιπέδου είναι πλέον υποψήφιος άνεργος.
Δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασµός.
Είµαστε όλοι υποψήφιοι άνεργοι
Η κυβέρνηση κατ’ εντολή των δανειστών παρέδωσε άνευ όρων τους εργαζόμενους στην αρένα της εργασιακής αυθαιρεσίας.
Με το βάναυσο, αντεργατικό και αντιλαϊκό σχέδιο νόµου, εισάγεται στη Βουλή προς ψήφιση, ρύθμιση σύµφωνα µε την οποία οι κλαδικές συµβάσεις δεν θα επεκτείνονται για τρία χρόνια. Κατά αυτόν τον τρόπο δε θα καλύπτονται όσοι είναι εκτός συνδικάτων και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν είναι µέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών ενώσεων.
Σηµαντικό πλήγµα στα δικαιώµατα των εργαζομένων είναι η κατάργηση της ευνοϊκότερης διάταξης, σύµφωνα µε την οποία επικρατούσαν οι όροι όποιας σύµβασης (εθνικής συλλογικής σύµβασης, κλαδικής, επιχειρησιακής και ατοµικής), ήταν ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.
Όσον αφορά στις επιχειρησιακές συµβάσεις το νομοσχέδιο προβλέπει ότι αυτές θα µπορούν να συνά¬πτονται ακόµα  και σε εταιρείες µε λιγότερα από 50 άτοµα, αρκεί τα 2/3 των εργαζομένων να συστή¬σουν µια ένωση προσώπων. Δυνατότητα σύναψης συλλογικών Συµβάσεων εργασίας προβλέπεται ότι µπορεί να έχει και ο κάθε εργοδότης. Ενισχύεται, έτσι καταλυτικά ο εργοδοτικός συνδικαλισµός και οδηγούμαστε μεθοδευμένα στις ατοµικές συµβάσεις των 500 ευρώ και των μηδενικών εργασιακών δικαιωμάτων.
Το σενάριο πρόβλεψε τη δημιουργία φόβου για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας, ώστε πλαγίως να περάσουν τα παραπάνω επαίσχυντα μέτρα.
Είναι δυνατόν να ζητείται να προσεγγίσουμε δημοσιονομικά τη δυτική Ευρώπη, όταν η κατεύθυνση είναι μισθολογικά να γίνουµε Ινδία και στα εργασιακά Κίνα;
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι κρίσιµο να ενώσουµε τις δυνάµεις µας. Τα συνδικάτα είναι για τους διαχειριστές της εξουσίας η τελευταία γραµµή αντίστασης.
Η διάλυση τους, ο τελικός και µεγάλος στόχος.
Δεν θα τους αφήσουµε να τον πετύχουν.
Ο αγώνας µας θα είναι µεγάλος, δύσκολος και διαρκής

ΣΤΙΣ 19 & 20 ΟΚΤΩΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε Κ Κ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΛΕΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                      ΓΟΥΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ