Δε. Ιαν 17th, 2022

ΑΠΕΡΓΙΑ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ»

Η Κυβέρνηση και η Τρόικα, παρά την αντίδραση των εργαζομένων, συνεχίζουν την επίθεσή τους σε βάρος των δικαιωμάτων µας.

Επιµένουν στην ίδια αδιέξοδη οικονοµική πολιτική που οδηγεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενώ αυξάνει την ύφεση, την ανεργία, το χρέος και τα ελλείμματα.

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης που υλοποιεί η κυβέρνηση κατ’ εντολή και απαίτηση της Τρόικας και τα οποία φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο αυτούς που πραγματικά φταίνε για- την κρίση δηλαδή τις τράπεζες και τους οικονοµικά ισχυρούς που αξιοποιούν την κρίση για να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα υπερκέρδη και τα προνόµια τους.
Με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραµµα η κατάστασή µας θα γίνει δραµατική. Περικόπτονται τα δικαιώµατα των εργαζομένων και ξεπουλιούνται η δηµόσια περιουσία, οι δηµόσιες επιχειρήσεις, τα δηµόσια κοινωνικά αγαθά.
Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραµµα είναι άδικα σκληρά και αντικοινωνικά και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν στο εισόδημα και στα δικαιώµατά µας δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, αντιθέτως θα εντείνουν την ύφεση και θα αυξήσουν ακόµη περισσότερο την ανεργία. Μέσα από το μεσοπρόθεσμο πρόγραµµα μειώνεται ακόµη περισσότερο το εισόδημα µας από την αύξηση των κρατήσεων αλλά ιδιαίτερα από τα άδικα φορολογικά μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, από την έκτακτη εισφορά, γενικότερα από το νέο τσουνάµι φορολογικών βαρών. Την ίδια ώρα περιορίζονται και καταργούνται τα ασφαλιστικά µας δικαιώµατα. Μετά την κύρια ασφάλιση, περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις, το εφάπαξ και τα ΒΑΕ.

 

Συγχωνεύονται και υποβαθμίζονται Δηµόσιες Υπηρεσίες και εκποιούνται οι Δηµόσιες Επιχειρήσεις και η δηµόσια περιουσία µε μοναδικό κριτήριο τον περιορισµό των κοινωνικών υπηρεσιών και τη διασφάλιση των δανειστών. Αποδιαρθρώνονται οι δηµόσιες συγκοινωνίες, η Δηµόσια Παιδεία, η Δηµόσια Υγεία µε τις καταργήσεις Υπηρεσιών και µε μεταφορά του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων και της κοινωνίας αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη της παραπαιδείας και των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Αμφισβητούνται οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας και µέσα από τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις ικανοποιούνται τα αιτήµατα των εργοδοτών για τον περιορισµό των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταµείων που καταρρέουν µέρα µε τη µέρα.

Όλοι οι εργαζόμενοι αλλά ιδιαίτερα οι ΝΕΟΙ υφίστανται τις πλέον δραματικές περικοπές και ανατροπές, µε αµοιβές κάτω και απ’ την ΕΓΣΣΕ αλλά και µε άµεση αμφισβήτηση των κλαδικών ΣΣΕ και των συνδικάτων.

Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το κλείσιµο των καταστημάτων, η αύξηση των ωρών εργασίας στο Δηµόσιο και στις ΔΕΚΟ, η υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η αύξηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι το αποτέλεσµα των αδιεξόδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Τα σκληρά μέτρα γίνονται ακόµη σκληρότερα και τα βάρη στις πλάτες των µμισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων είναι δυσβάσταχτα. Μέτρα που δεν µμειώνουν το έλλειµµα αλλά έχουν µμοναδικό στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας και την υποταγή της χώρας στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών της Τρόικας. Οι ανάγκες για νέο δανεισµό της χώρας και το μεσοπρόθεσμο πρόγραµµα αναδεικνύουν το αδιέξοδο και την αποτυχία των μέτρων και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και του χρέους µιας και η κρίση χρέους έχει μεταβληθεί σε κρίση δανεισµού.

Ταυτόχρονα οι πολιτικές που προωθούνται σε επίπεδο Ευρ. Ένωσης µε πρόσχηµα την ανταγωνιστικότητα θα οδηγήσουν σε μακρόχρονη λιτότητα, ανεργία και στην παραπέρα συρρίκνωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συλλογικών δικαιωμάτων όλων των Ευρωπαίων εργαζομένων και σε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο ανατρέπεται και ισοπεδώνεται και ακυρώνεται προς χάρη των τραπεζών και των «αγορών».

Το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνηµα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι της χώρας µε ενότητα και αποφασιστικότητα δίνουν μεγάλες µάχες όχι µόνο για την απόκρουση των Νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά και για την προώθηση και εφαρμογή ενός τελείως διαφορετικού µίγµατος οικονοµικής πολιτικής που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, οικονοµικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώµατα των εργαζομένων, καθώς και την έξοδο της χώρας από την ύφεση, την κρίση και τις «δαγκάνες» του Μνημονίου των τοκογλύφων δανειστών.

Διεκδικούμαι αναδιάρθρωση του χρέους µε τρόπο δίκαιο προς όφελος των εργαζομένων και των πολιτών. Απαιτούµε τη ριζική αλλαγή της ασκούμενης Νεοφιλελεύθερης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, προωθούµε την Πανευρωπαϊκή εργατική αντίσταση και πάλη για την ακύρωση αυτών των αντικοινωνικών και αντιαναπτυξιακών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Απόκρουση και απόρριψη όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων του µνηµονίου και του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων.

• Άµεσα και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, των ελαστικών µορφών εργασίας, και των Εργοδοτικών αυθαιρεσιών, διεύρυνση και αύξηση των κοινωνικών παροχών, ενίσχυσης των ανέργων.

• Άµεση επαναχορήγηση της 13ης και 14 ης σύνταξης και του 13ου και 140U μισθού στο Δηµόσιο και στις ΔΕΚΟ.

• Ισχυροποίηση και όχι αποδυνάμωση των ΣΣΕ, των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων

• Άµεση επιχορήγηση του Ταµείου Πρόνοιας προκειμένου να καταβληθούν όλα τα εφάπαξ που εκκρεµούν.

• Υποχρεωτικότητα και γενίκευση των Κλαδικών Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας, κάλυψη ΟΛΩΝ των εργαζόμενων από ΣΣΕ.

• Νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους Δηµόσιους Υπαλλήλους που δεν θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για τη διαιώνιση της λιτότητας και για νέες περικοπές στο Δηµόσιο, αλλά θα αναβαθμίζει μισθούς και συντάξεις σύµφωνα µε την πρόταση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

• Προστασία των δηµοσίων επιχειρήσεων κοινωφελών αγαθών και υπηρεσιών Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την εκποίηση των Οργανισµών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας καθ’ ότι υποθηκεύουν το µέλλον της χώρας μειώνουν τα δικαιώµατα, ανοίγουν το δρόµο σε απολύσεις προσωπικού και χαρίζουν τις επιχειρήσεις στα ιδιωτικά μονοπώλια. Οι επιχειρήσεις αυτές µπορούν και πρέπει να αποτελέσουν µοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας και βάση για την απόκρουση της ύφεσης, της ανεργίας και της υποταγή ς της χώρας µας.

• Κατάργηση της ελαστικοποίησης της υπέρ – εργασίας, της εκ περιτροπής και της διευθέτησης της εργασίας που οδηγεί στην πλήρη ακύρωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων.

• ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ μικρότερο απ’ αυτό της ΕΓΣΣΕ καµιά ατοµική σύµβαση και κανένας ατοµικός μισθός δεν επιτρέπετε και δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

• Αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης των µμονοπωλιακών συμπεριφορών και δράσεων, μείωση και όχι αύξηση των τιµολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ενέργεια, νερό, εισιτήρια, υπηρεσίες υγείας, οικογενειακής στήριξης, παιδείας κλπ.).

• Ενίσχυση του ΣΕΠΕ για τον αποτελεσματικό έλεγχο της µαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και την αυστηρή τιμωρία των αντεργατικών εργοδοτικών συμπεριφορών που καταπατούν τα δικαιώµατα των εργαζομένων µε την απειλή απώλειας του μισθού και της θέσης εργασίας.

Επιτέλους να δοθεί ΤΕΛΟΣ στη φοροεπιδρομή και στην εξοντωτική εισοδηματική αφαίμαξη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που εξαπολύει η Κυβέρνηση και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραµµα μέτρων.

Να πληρώσουν οι φοροκλέπτες. Οι έχοντες και κατέχοντες, όλοι αυτοί που «ταΐζουν» τις τραπεζικές θυρίδες και τις τράπεζες του εξωτερικού µε αδήλωτα, αφορολόγητα και «µαύρα» χρήµατα της ελληνικής οικονομίας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε Κ Κ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                   ΓΟΥΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ