Δε. Ιαν 17th, 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8 Μάρτη

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Οι Οι γυναίκες διεθνώς βρίσκονται απέναντι σε πολιτικές, αντιλήψεις, νοοτροπίες και στερεότυπα που είναι ενάντια στα στα ανθρώπινα, οικογενειακά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Υποβάλλονται συχνά σε εκβιασμούς, διακρίσεις, απειλές, παρενοχλήσεις, διλήμματα στο εργασιακό, κοινωνικό αλλά και οικογενειακό περιβάλλουν στο οποίο ζουν, προσφέρουν και εργάζονται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, το 80% των προσφύγων είναι γυναίκες – παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια αλλά μόνο το 1% κατέχει γη, 6% παράγουν εισόδημα αλλά μόνο το 5%  απολαμβάνει το εισόδημα που παράγει.

      Διαχρονικά οι αγώνες των γυναικών ήταν στοχευμένοι στη διεκδίκηση της ισότητας και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους στην εργασία, την πολιτική και τη κοινωνία.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της επίθεσης στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας που έχουν λυσσαλέα εξ  εξαπολύσει τα οικονομικά συμφέροντα μαζί με τους εκφραστές της σκληρής νέο-φιλελεύθερης πολιτικής, η 8 ΜΑΡΤΗ είναι και πρέπει να είναι για τις γυναίκες συναδέλφους μας, ημέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και προσδιορισμού στ στόχων και διεκδικήσεων για τους αγώνες που έρχονται.

Στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, οι Ελληνίδες εργαζόμενες δέχονται σε μεγαλύτερο βαθμό την επίθεση στα ερεργασιακά δικαιώματά τους. Με απολύσεις, με ανασφάλιστη εργασία, με την εφαρμογή των πιο ελαστικών και  απαράνομων μορφών απασχόλησης, οι γυναίκες – για μια ακόμα φορά  – είναι εκείνες που καλούνται να πληρώσουν το πιτο βαρύ, ίσως, τίμημα των μνημονιακών πολιτικών.

Οι Ελληνίδες εργαζόμενες  ήταν, είναι και θα είναι στην πρωτοπορία των αγώνων για μια κοινωνία δικαιοσύνης, ευευημερίας, συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρώπινης. Το έχουν αποδείξει διαχρονικά με τη συμμετοχή τους στους ερεργατικούς, κοινωνικούς αλλά και εθνικούς αγώνες.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

και τις καλούμε να τους συνεχίσουν μαζί με το

σύνολο των εργαζόμενων

   ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε Κ Κ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΜΑΛΕΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                     ΓΟΥΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ