Δε. Ιαν 17th, 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Παραμένει ζωντανός ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων

Η ΓΣΕΕ ανταποκρινόμενη με υπευθυνότητα στο θεσμικό – αντιπροσωπευτικό της ρόλο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της έχουν αναθέσει, σε πείσμα μάλιστα του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος και των επαίσχυντων μνημονιακών επιταγών και νομοθετικών παρεμβάσεων, διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η συνομολόγηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ από πλευράς εργαζομένων και ΓΣΕΒΕΕ- ΕΣΕΕ- ΣΕΤΕ από πλευράς εργοδοτών είναι μία θετική εξέλιξη μέσα στην ολοκληρωτική επίθεση που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα την τελευταία τριετία, από την Τρόικα και τις Κυβερνήσεις.

Διατηρεί ενεργό το θεσμό των ΣΣΕ στο κορυφαίο επίπεδο και δίνει την απάντηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων απέναντι στην καταστολή τους που επιχειρείται από Κυβέρνηση- Τρόικα. Διατηρεί το επίδομα γάμου για εκατομμύρια εργαζόμενους και προστατεύει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών ρυθμίσεων.

 

Η απουσία του ΣΕΒ αναμενόμενη, οι εκπρόσωποί του θεωρούν τη συγκυρία ως μία μεγάλη ευκαιρία για κινεζοποίηση της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Σκοπός τους να δουλεύουν όλοι για 500 ευρώ χωρίς κανένα θεσμικό δικαίωμα.

Η εργατική τάξη της χώρας μας κατέκτησε και το χρονικό δικαίωμα που θα της δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει, πολιτικά και κοινωνικά, όλες εκείνες τις επαίσχυντες νομοθετικές παρεμβάσεις του Ν.4093/2012, που με αντισυνταγματικό τρόπο μείωσαν κατά 22% τον κατώτατο μισθό και κατά 32% για τους νέους, ενώ ναρκοθέτησαν το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφαιρώντας από τους κοινωνικούς εταίρους το δικαίωμα να ρυθμίζουν «τα του οίκου τους».

Το Εργατικό Κέντρο και η ΓΣΕΕ μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσουν τη μάχη για την ανατροπή του νομοθετικού πλαισίου που αφαιρεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΕΕ, της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και του πλαισίου λειτουργίας της μετενέργειας.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε Κ Κ
     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                     ΓΟΥΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ